„Нирвана“ и Солна стая са новите медицински физиотерапевтични услуги, от които могат да се възползват пациентите в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в град Левски. Те са внедрени в рамките на проект, реализиран от здравното заведение.

По време на изпълнение на едногодишния проект в болницата са разкрити седем нови работни места, каза за БТА управителят Евгения Иванова. Това са трайно безработни, които вече са обучени в професиите на болногледач и здравен асистент. 

Най-големият принос за болницата е въвеждането на системата за дигитална рехабилитация „Нирвана“ и Солна стая, в която се прилага методът халотерапия.

„Особено ценна за мен е системата за дигитална рехабилитация, защото тя е едно вълшебство. Играейки в „Нирвана“ чрез забавните игри, чрез достигане на цветя, балони, числа, пациентът успява да вдигне ръце, да се придвижи от единия край на помещението до другия, като това благоприятства неговото самостоятелно обслужване вкъщи. Това за здравия човек не е проблем, но за болните хора такава възможност е изключително ценна. Системата отчита веднага реалните постижения, пациентът разбира на момента дали е успял или не. Всичко това, този метод, както и методът на халотерапия, който се прилага в Солната стая, заедно с традиционната ни рехабилитация в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина, допринасят за успехите на пациентите, за подобряване на тяхното здравословно състояние и за връщането им към нормалната им среда, което за мен е изключително постижение“, каза е Иванова. 

„Нирвана“ е иновативна система за рехабилитация, която се прилага успешно при хора, прекарали инсулт, с детска церебрална парализа, с множествена склероза, с фрактури, както и при деца с аутизъм.

След приключването на проекта услугата „Нирвана“ ще е достъпна безплатно за пациенти до 30 септември. Солната стая ще работи по ценоразпис за възрастни, но ще е безплатна за децата. Ако желаещите да ползват услугите са пациенти на болницата, за тях ще е абсолютно безплатно. 

Евгения Иванова подчерта, че системата „Нирвана“ в Левски е втората, внедрена в болнично заведение в страната. Има още три, които обаче са в домове за медико-социални грижи и не са достъпни за пациенти извън съответното лечебно заведение, отбеляза тя. 

Солната стая и залата за „Нирвана“ носят името на д-р Илинка Илиева. Именно тя е лекарят, настоял и работил да бъдат внедрени тези иновативни методи на рехабилитация в болницата в Левски, но не е успяла да види изпълнена своята мечта.

По думите на началника на Отделението по физиотерапия д-р Теодора Паякова ефектът от съвместното прилагане на системата „Нирвана“ заедно с другите рехабилитационни методи е впечатляващ. „Пациентите ни придобиват по-бързо самостоятелност в ежедневието си, стават по-уверени и искат да идват все по-често“, каза тя. Един от големите успехи е при пациент, който е бил в кома, с травма на главен мозък, но от една година е постоянно в залата за дигитална рехабилитация и вече ходи без помощно средство. 

Внедряването на двете иновативни медицински услуги е възможно в рамките на проекта „Създаване на заетост в МБАЛ Левски ЕООД чрез въвеждане на иновативни физиотерапевтични услуги“. Неговата обща стойност е около 300 000 лв. Финансиран и по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на Eвропейското икономическо пространство (2014 – 2021 г.). 

Източник: БТА

Категории: Новини